28 Mayıs 2022 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Ortaokuldan sonra nasıl polis olunur, polis liseleri kapandı mı sorusu bildiğiniz üzere polislik mesleğini çocukluktan beri isteyenlerin hayali olmuştur. Ortaokulda polis olmaya karar veren ve bunun üzerine eğitim almak isteyen kişiler polis kolejlerini veya liselerini tercih edebiliyorlardı. Günümüzde pek çok alan değişime uğradığı gibi polislik alanında da birtakım değişiklikler görmekteyiz. Yeni açılan eğitim alanları polis olmak isteyenlerin farklı yol çizmesini gerektirmektedir. Bu yazımızda sizler için ortaokuldan sonra nasıl polis olunur, polis liseleri kapandı mı sorusuna cevap vereceğiz.
Ortaokuldan sonra nasıl polis olunur sorusu için önceki zamanlarda olumlu yanıt verebilmek mümkündü. Bursa ve Ankara illerinde bulunan polis kolejleri sayesinde kişiler ortaokuldan sonra eğitimine polis okulunda devam edebiliyordu. Ancak bir süre sonra Bursa Polis Koleji alımlarını durdurarak bünyesindeki öğrencileri Ankara Polis Kolejine aktardı. Bu da polis kolejlerinin sonunun geleceğini yavaş yavaş bizlere haber veriyordu. 2012’de kapatılan Bursa Polis Kolejinden 2 yıl sonra 2014 yılında ise Ankara Polis Koleji kapatıldı. Bünyesinde bulunan öğrenciler ise farklı okullara nakledildi. Dolayısıyla polis liseleri kapandı mı sorusuna maalesef evet yanıtını vermek zorundayız. Polislik üzerine eğitim almak isteyen kişilerin günümüzde en az lise mezunu olması gerekmektedir. Yazımızın devamında polislik üzerine eğitim alabileceğiniz kurumları sizlerle paylaşacağız. Bu kapsamda 3 farklı okul karşımıza çıkıyor olacak. Hepsi nitelik olarak ve alım şartları olarak birbirinden farklı okullardır.
Polis Meslek Yüksek Okulu yani halk arasında yaygın olarak bilinen kısaltma ismiyle PMYO, lise mezunlarını bünyesine katabilmektedir. Yaş sınırını karşılayan kişiler aynı zamanda üniversite mezunu olduktan sonra da PMYO için başvuruda bulunabilirler. Yani polis olabilmek için en az lise mezunu olup PMYO ile başlamamız gerekmektedir. Maddeler halinde kısa kısa sizlere PMYO hakkında bilgiler verelim.
PMYO’dan sonra bilinen bir diğer polis eğitim merkezi ise Polis Meslek Eğitim Merkezi yani POMEM olmaktadır. POMEM bünyesine en az ön lisans veya lisans mezunu adaylar katmaktadır. Her yıl yapılan alımlarda ön lisans mezunu kişiler daha az olurken, lisans mezunu kişilerin alım sayısı daha yüksektir. Dolayısıyla lisans mezunu olan kişilerin okula giriş yapma şansı daha yüksektir.
Polis Amirleri Eğitim Merkezi yani PAEM, 2015 yılında kurulmuş bir eğitim birimidir. Faaliyetlerini değişiklikler yaparak günümüzde sürdürmektedir. Bu eğitim biriminden mezun olan kişiler komiser yardımcısı unvanına sahip olurlar. Diğer okulların aksine PAEM sadece 4 yıllık lisans mezunu kişileri bünyesine katmaktadır. 2015 yılında kurulan eğitim birimine her yıl dışarıdan öğrenci alımı yapılmaktaydı. Ancak yönetmelikte yer alan maddeye göre PAEM 2020 yılında dışarıdan öğrenci alımını kapatacaktı ve beklenen oldu. Artık maalesef PAEM için dışarıdan alım yapılmamaktadır. Meslek içi alımlar devam ediyor olup komiser yardımcısı eksiği olan şubelerin ihtiyacı buradan giderilmektedir.
kaynak:polisnoktasi.com
PMYO Öğrenciyken Müdahale Yetkisi Var Mıdır?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.